Būsto politika skirtinguose gerovės modeliuose - Aidukaitė, Jolanta (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 2013)
Santrauka. Straipsnis siekia ištirti būsto politiką skirtinguose gerovės valstybės modeliuose, įtraukiant į būsto modelių klasifikaciją ir naująsias Europos Sąjungos šalis iš Vidurio ir Rytų Europos. Gilesnei analizei pasirenkamos šešios šalys, geriausiai atstovaujančios idealius gerovės valstybės modelius: Švedija – socialdemokratinį, Vokietija – konservatyvųjį-korporatyvinį, Jungtinė Karalystė – liberalųjį, Ispanija – Pietų Europos, Čekija ir Estija – pokomunistinį. Analizė atskleidė, kad nepaisant panašių tendencijų būsto liberalizavimo link, šalys iki šiol išlaiko tik joms būdingus bruožus, o konceptualūs būsto politikos modeliai, atitinkantys gerovės valstybės modelius, iki šiol atspindi realias juos atstovaujančių šalių būsto politikos sistemas.Pagrindiniai žodžiai: būsto politika, gerovės valstybė, būsto politikos modeliai, dekomodifikacija, Vidurio ir Rytų EuropaKey words: housing policy, welfare state, housing policy models, de-commodification, Central and Eastern Europe.ABSTRACTHOUSING POLICY IN DIFFERENCE WELFARE STATE REGIMESThis article seeks to explore housing policy in different welfare state regimes. It incorporates into the analysis of housing policy and welfare state regimes some new EU countries from Central and Eastern Europe. Six countries are chosen, which represent most the ideal typical models of the welfare state, for deeper analysis: Sweden - social-democratic, Germany - conservative-corporatist, the United Kingdom - liberal, Spain – Southern European, the Czech Republic and Estonia - post-communist. The findings of this paper show that, despite similar trends towards the liberalization in the housing policy field, the countries analysed in this study still hold their own specific features, which coincide with the main features of the conceptual models of the housing policy and welfare state regimes. The post-communist housing policy model holds the following characteristics: the private ownership dominates the housing tenure; the market regulates the housing sector, state’s regulation is negligible; construction is carried by the large private companies; outdated and worn-out housing estates, built during the period of socialism, require complete renovation or demolition.Pastaba. Straipsnis parengtas pagal Lietuvos mokslo tarybos finansuojamą projektą Būsto politika Lietuvoje: raida, problemos ir pilietinės iniciatyvos. Projekto numeris LMT SIN-18/2012.