Žvilgsnis į sociologiją iš šalies, arba žvilgsnis į bendrą erdvę - Daujotytė, Viktorija (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 1997)
Pirmajame žurnalo numeryje pateikiamame straipsnyje svarstomas sociologijos ir socialinės tikrovės santykis. Pabrėžiama, jog svarbiausia sociologijos užduotis - susiorientuoti nuolat besikeičiančiose socialinėse situacijose. Dėmesingumas socialinės tikrovės kaitai atskleidžia glaudžius sociologijos ir literatūros ryšius.
Keywords: sociologija; socialinė tikrovė; literatūra