Įvadinis žodis - Valantiejus, Algimantas (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 1999)
Kaip bet kurio dalyko, taip ir sociologijos brandą lemia du dalykai: išsamus mokslinio aiškinimo principų pažinimas ir nuoseklus esamų problemų (sociologijos santykio su pačiu gyvenimu) apibrėžimas. Vis dėlto Lietuvoje nesilaikoma aiškaus, griežto, tiksliau kalbant, nusistovėjusio sociologijos mokslo apibrėžimo. Dabartinėje lietuvių kalbos vartosenoje žodis sociologija, galima sakyti, reiškia statistinių duomenų įvardijimą ir pakartotinius perskaičiavimo veiksmus. Taip stengiamasi išskirti pagrindinius dalykus - šiuo atveju didžiulę įtaką esamos mokslines krypties pasirinkimui turi vyraujanti kiekybines analizes tradicija. Kur kas rimtesnių abejonių kelia sąvokų lygmuo – lyginimo ir įrodinėjimo dalis. Turbūt neabejotina, kad sistemiškos ir įvairiapusės aiškinimo pastangos iš principo turėtų remtis skirtingais mokslinės analizės pradais ir braižyti sudėtinį intelektinį žemėlapį.