Lyčių atotrūkis ir patriarchato raiška Baltijos valstybėse. Lietuvos ypatumai - Žvinklienė, Alina (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 2009)
Straipsnyje nagrinėjama patriarchato formų raiška Baltijos valstybėse. Pagrindinis dėmesys skiriamas Lietuvos visuomenei. Patriarchatas apibūdinamas kaip dominavimo ir pavaldumo institucionalizacijos forma. Patriarchatas žymi visuomeninę santvarką, kurioje dominuojantis vaidmuo viešame ir privačiame gyvenime priklauso vyrui. Patriarchatas kaip vyrų dominavimo sistema atkuriamas vykstant darbo pasidalijimui, tarpininkaujant valstybei, šeimai, švietimo sistemai ir kitoms socialinėms institucijoms. Pagrindinė straipsnio idėja – bandymas parodyti, kad patriarchato galios visuomeniniame gyvenime praktiškai neįmanoma įveikti dėl jo įsitvirtinimo kultūroje. Tačiau patriarchatą įmanoma demokratizuoti moterų ir vyrų lygybės ideologijos ir socialinės politikos priemonėmis.
Keywords: patriarchatas; feminizmas; kultūra; lyčių politika; lyčių atotrūkis