Posovietinis vyriškumas: išbrauktas ar nepastebėtas dienotvarkės klausimas? (I) - Kraniauskas, Liutauras (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 2008)
Straipsnyje svarstoma, kokią reikšmę pokomunistinių visuomenių maskulinizmo diskurse gali įgyti posovietinio vyriškumo sąvoka? Trumpai apžvelgus pagrindines buvusios Sovietų Sąjungos ir Lietuvos studijas vyrų klausimais, konstatuojamas aiškesnio istoriškumo matmens trūkumas, kurį galėtų kompensuoti posovietinio vyriškumo sąvoka. Posovietinės sąvokos turinio ieškoma trijuose teorinėse apybraižose – A. Juškos (2003), S. Ušakino (2002) ir A. Tereškino (2008). Kritinė šių autorių tekstų apžvalga veda link naujų bandymų suteikti sovietinio vyriškumo sąvokai aiškesnę analitinę dimensiją ir turinį.
Keywords: vyriškumas; lyties identitetas; vyrai; posovietinis vyriškumas