Sociologijos sąvokų daugiareikšmiškumas - Valantiejus, Algimantas (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 2008)
Sociologijos sąvokų standartizacijos, o ir apskritai analitinio sociologijos projekto, prielaida yra ta: mokslinė sąvoka turi apimti tik vieną tikrovės vaizdinį. Unifikuotų sąvokų sistemą turi sudaryti elementarios, neutralios, vadinamosios tabula rasa sąvokos. Elementarios sąvokos apibrėžiamos kaip sudedamosios aksiomų – paprastų analitinių ir sintetinių teiginių, sudarančių teorinio aiškinimo struktūrą, – dalys. Vis dėlto sąvokų standartizacija, kaip liudija disciplinos istorija, yra prieštaringas procesas. Jeigu sąvokoms stinga dėmesio, ypač lyginamojo, darosi neaiški jų vartojimo paskirtis. Kai nepaisoma santykinio (reliacinio) prado, formuojasi uždaros teorinės sistemos, apibrėžiančias tas pačias sąvokas skirtingai. Nesusikalbėjimą lemia ne tiek esami sąvokų reikšmių skirtumai, kiek šių skirtumų neįsisąmoninimas. Ši dilema skatina nagrinėti metodologinio reliacionizmo klausimus. Pagrindinė šio straipsnio idėja yra ta: sociologai, apibrėždami sąvokas, turi daugiau ar mažiau atsižvelgti į keturias – 1) makro, 2) mikro, 3) integracijos, 4) konflikto – paradigmas.
Keywords: sąvokų standartizacija; reliacionizmas; paradigma