Socialinė benamių atskirtis ir jos formavimasis - Kocai, Elena (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 2008)
Straipsnyje analizuojamas benamių atskirties procesas ir jo etapai, nagrinėjami pagrindiniai atskirties formavimosi lygmenys ir veiksniai. Parodoma, kad benamių atskirtį lemia ne tik jų sunki materialinė padėtis ir nutrūkę socialiniai ryšiai, bet ir nepakankamai efektyvi valstybės socialinė politika bei pačių benamių asmeninės dvasinės savybės, lemiančios jų stigmatizaciją ir atstūmimą. Socialinė benamių atskirtis yra dvipusis procesas: viena vertus, ją sąlygoja paties žmogaus asmenybės struktūra ir elgsena, kita vertus – socialinė aplinka, kurioje jis gyvena.
Keywords: benamiai; socialinė atskirtis; socialinė politika