Lytis, globa ir kultūriniai gerovės kapitalizmo barjerai Lietuvoje - Maslauskaitė, Aušra (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 2004)
Straipsnio tikslas – aptarti kultūrinius barjerus, kurie gali įtakoti gerovės kapitalizmo, užtikrinančio lygias lyčių galimybes, sukūrimo galimybes Lietuvoje ir sumažinti teisinių bei struktūrinių socialinės lyčių politikos veiksmų sėkmę. Straipsnyje teigiama, kad gerovės kapitalizmui būtina ne tik politinė valia, struktūriniai ištekliai, bet ir modernios lyčių tapatybės, kurios abiems lytims tolygiau paskirto praktines ir emocines globos užduotis. Modernios lyčių tapatybės užkerta kelią moters marginalizacijai visuomenėje, sukuria prielaidas visapusiškai jos socialinių teisių realizacijai, o globos institucionalizacijos priemonės veiksmingai įtakoja lyčių lygybę. Remiantis sociologinės apklausos rezultatų analize teigiama, kad kultūrinės lyčių tapatybės Lietuvoje atkartoja patriarchalinius modelius, todėl kuriant gerovės kapitalizmą būtina reikiamą dėmesį skirti ne tik struktūriniams, bet ir kultūriniams veiksniams.
Keywords: lytis; lyčių tapatybės; globa; gerovės kapitalizmas; gerovės valstybė