Tautinės mažumos Lietuvoje ir Latvijoje: tarp politinėskategorijos ir etniškumo - Valevičius, Vytautas; Kraniauskas, Liutauras (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 2001)
Nacionalinių konfliktų paaštrėjimas paskutiniaisiais XX a. metais skatina dar kartą svarstyti tautinės bendrijos vaidmenį daugiakultūrinėje valstybėje. Sąvokos ne tik aprašo tikrovę, bet ir kuria ją. Tai ypač aiškiai rodo tautinės mažumos sąvokos analizė. Ji supriešina vieną neaiškų darinį ir kitą ne mažiau neaiškų darinį. Tautinės mažumos sąvoka, autorių nuomone, neperteikia socialinės realybės; šią išvadą galima daryti remiantis 2000-aisiais metais Klaipėdoje ir Liepojoje padarytu sociologiniu tyrimu. Pastarojo tyrimo duomenis pateikia šis straipsnis.
Keywords: nacionalinis konfliktas; daugiakultūrinė valstybė; tautinė mažuma; Lietuva; Latvija