Tapatumas ir savimonė: jungtis tarp psichologijos ir sociologijos - Legkauskas, Visvaldas (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 2000)
XX amžiaus pabaigoje identiteto problematika tapo viena iš pagrindinių socialinių mokslų temų, ir Lietuva čia nėra išimtis. Tačiau lietuviškoje literatūroje mažai tėra bandymų susieti sociologinius ir psichologinius požiūrius į identitetą. Pagrindinė šio straipsnio tezė: identiteto samprata yra iš esmės dinaminė sąvoka, paneigianti “individo” ir “grupės/visuomenės” atskyrimo ir supriešinimo galimybę, tačiau kartu paneigianti ir jų sutapatinimo galimybę. Šios sampratos požiūriu psichologijos ir sociologijos aspektų atskyrimas darosi neįmanomas. Straipsnio tikslas yra pagrįsti šią tezę konstruojant junglų metateorinį modelį, kuris padėtų apibūdinti sąlyčio taškus tarp psichologinių ir sociologinių identiteto aspektų. Kartu siūlomi lietuviškieji sąvokų, susijusių su identiteto problematika, apibrėžimai.
Keywords: tapatumas; savimonė; sociologija; pshichologija