Galios samprata elito ir pliuralizmo teorijose - Mazgelytė, Rūta (Sociologija. Mintis ir veiksmas, 2015)
Straipsnyje analizuojama ir lyginama galios samprata elito ir pliuralizmo teorijose. Elito teorijose yra pabrėžiama, kad svarbiausias vaidmuo politinių pokyčių metu atitenka elitui, nes jame yra sukoncentruota galia. Pliuralizmo teorijų atstovai atmeta elito teorijų kategoriškumą ir neakcentuoja tokios didelės elito įtakos. Tekste bandoma pažvelgti, kaip šios oponuojančios teorijos traktuoja galią. Taip pat aiškinamasi, kaip į elito pozicijų išlaikymo klausimus atsako elito ir pliuralizmo teorijos. Straipsnio pabaigoje pateikiamas elito ir pliuralizmo teorijų palyginimas. Palyginimas atskleidžia, kad abiejų teorijų atstovai remiasi ta pačia galios savininkų samprata, t.y. kad galia yra sukoncentruota lėtai atsinaujinančios mažumos, valdančiojo elito, rankose.
Keywords: galia; elito teorijos; pliuralizmo teorijos