Jaunuolių, turinčių autizmo spektro sutrikimų, tėvų nuomonė apie sveikatos poveikį profesinės karjeros pasirinkimui, skatinant ilgalaikį konkurencinį pranašumą - Saveikienė, Diana; Baranauskienė, Ingrida (Special Education, 2025)
Jauni žmonės, turintys autizmo spektro sutrikimą, priklauso vienai jautriausių socialinių grupių, nes dažnai susiduria su diskriminacija, stereotipais, segregacija darbo rinkoje ir švietimo sistemoje. Autizmo spektro sutrikimas laikomas vienu sudėtingiausių raidos sutrikimų, turinčiu įtakos ne tik vaiko intelektiniams bei socialiniams gebėjimams, bet ir jo šeimos narių profesinei bei socialinei raidai. Tyrimo objektas – tėvų naratyvai, atspindintys jų požiūrį į vaikų, turinčių autizmo spektro sutrikimą, ateitį. Tyrimo tikslas – atskleisti tėvų galimybes laiku gauti kokybišką medicininę diagnostiką ir sveikatos priežiūros paslaugas, darančias įtaką vaikų išsilavinimui bei karjeros perspektyvoms. Teorinėje dalyje analizuojami autizmo, sveikatos diagnostikos ir karjeros galimybių aspektai. Atlikus kokybinį naratyvinį tyrimą nustatyta, kad tėvai teigiamai vertina dabartines užimtumo galimybes ir teisinius darbo garantijų aspektus, tačiau jaučia nerimą dėl vaikų ateities, ypač dėl sveikatos būklės pokyčių. Tėvų pasakojimai papildė mokslinę literatūrą individualia patirtimi, atskleidė sveikatos, švietimo ir socialinių veiksnių sąsajas. Išvados pabrėžia tarpdisciplininių tyrimų būtinybę, praktinių kompetencijų ugdymo svarbą karjeros siekiams ir veiksmingo teisės aktų priežiūros mechanizmo reikalingumą regioninėse savivaldos institucijose. Taip pat akcentuojama, kad socialiniai tinklai ir informacinės technologijos gali būti naudojamos tarpdisciplininiam bendradarbiavimui, įtraukiant sveikatos bei švietimo specialistus ir autizmo spektro sutrikimų tyrėjus į tyrimų priemonių kūrimą bei jų įgyvendinimą
Keywords: autizmas; sveikatos priežiūros švietimas; socialinis tvarumas; socialiniai tinklai; stigmos tyrimai ir intervencijos strategijos; tvaraus vystymosi strategijos; tvarus konkurencinis pranašumas; tvaraus vystymosi tikslai