Pirmieji žingsniai kuriant lietuviškų žodžių asociacijų duomenų bazę - Vilkaitė-Lozdienė, Laura (Taikomoji kalbotyra, 2019)
Šiame straipsnyje pristatoma pirma lietuvių kalbos žodžių asociacijų duomenų bazės versija, kuri yra laisvai prieinama internetu Zenodo platformoje (doi: 10.5281/zenodo.3451880). Ši duomenų bazė galėtų būti naudinga psicholingvistams, lingvistams, kompiuterinės lingvistikos specialistams ir studentams, kurie domisi leksikos tyrimais. Dabartinėje duomenų bazės versijoje pateikiamos 277 stimulų (dažnų daiktavardžių, veiksmažodžių ir būdvardžių) formos. Renkant šių formų leksines asociacijas dalyvavo 304 respondentai. Iš viso duomenų bazėje pateikiamos 15 612 asociacijų poros.Duomenų bazę sudaro atsakymai, surinkti atliekant įprastą laisvų asociacijų testą, kai dalyviui pateikiamas stimulas ir jo prašoma užrašyti pirmą į galvą šovusį atsakymą. Duomenys bazei buvo surinkti dviem etapais: 64 dalyviai atliko asociacijų testą raštu, kiti 240 užpildė tyrimo anketą internete. Atsakymai buvo surinkti, suskaitmeninti, ištaisytos rašybos klaidos, ištrinti ilgesni komentarai, pridėtos trūkstamos lietuviškos raidės. Atsakymai niekaip nekeisti, nelemuoti, saugomi bazėje tokia forma, kokia juos pateikė dalyviai. Duomenų bazė sukurta naudoti SQL formatu, ją sudaro lentelės, apibendrinančios stimulus (Cues), dalyvius (Respondents) ir atsakymus (Responses). Naudodamasis šia duomenų baze, vartotojas gali atsirinkti jį dominančius stimulus ir atsakymus pagal įvairias charakteristikas: dalyvių pirmąją kalbą ar amžių, žodžio kalbos dalį, formą ir panašiai. Taip pat pateikiama visus atsakymus į stimulus apibendrinanti lentelė, skirta paprastesniam naudojimui. Ji gali būti paranki mokslininkams, kurie neturi darbo su duomenų bazėmis patirties, ar studentams. Straipsnio Priede taip pat pateikiamas visų duomenų apibendrinimas – dažniausios asociacijų poros ir kiekvieno stimulo aprašomoji statistika.Ši duomenų bazė – pirmasis žingsnis išsamios lietuvių kalbos asociacijų duomenų bazės link. Planuojama, kad ji ilgainiui bus pildoma naujais stimulais ir taip galės būti naudinga įvairiems moksliniams tyrimams. Autorė mielai bendradarbiautų ir su kitais mokslininkais, kurie norėtų pasidalyti savo turimomis asociacijų normomis.
Keywords: laisvosios asociacijos; leksinės asociacijos; lietuviškų žodžių asociacijų duomenų bazė