Alžyro studentai ir prancūzų kalba - Bedjaoui, Nabila (Taikomoji kalbotyra, 2018)
Alžyras – antroji pagal dydį frankofoniška šalis po Prancūzijos. Per 132 kolonizacijos metus  prancūzų kalba paliko ryškų pėdsaką alžyriečių sąmonėje. Atgavę nepriklausomybę, prancūzai, žinoma, išvyko iš Alžyro, bet prancūzų kalba liko, nes buvo tapusi neatskiriama alžyriečių identiteto dalimi, taip pat buvo pastebima jos interferencija į arabų kalbą. Prasidėjusi arabizacija, primesdama arabų kalbą kaip vienintelę visose srityse ir institucijose, sugriovė buvusią pusiausvyrą. Prancūzų kalba tapo užsienio kalba, o kai kuriose šalies dalyse – netgi neįprasta kalba. Prancūzų kalbos statuso pokyčiai neaplenkė ir Alžyro universitetų. Dabar jos besimokantys Alžyro studentai susiduria su įvairiais sunkumais, studijos vyksta nepalankiomis sąlygomis. Būtina kurti palankesnę aplinką prancūzų kalbos dėstymui Alžyro universitetuose.
Keywords: Alžyras; arabizacija; prancūzų kalba; dėstymas; specialybė; lygis