Midus baltų visuomenėje: nuo bitininkų iki diduomenės - Vaitkevičienė, Daiva (Tautosakos darbai, 2016)
Nors midaus gaminimo ir vaišinimosi midumi gyvoji tradicija Lietuvoje ir Latvijoje per pastaruosius šimtmečius sunyko, tačiau jos pėdsakų galima rasti istorijos, etnografijos ir tautosakos šaltiniuose. Ji ryškiausiai matyti dviem atvejais – diduomenės puotose XV−XVI a. ir bitininkų pokyliuose bičkopio metu, užfiksuotuose XIX−XX amžiuje. Atlikta analizė leidžia kelti prielaidą, kad midaus pokyliai skirtinguose socialiniuose sluoksniuose yra kilę iš bičiulių bendrijų, būdingų baltų visuomenei gentiniu laikotarpiu, o jų socialinį modelį (bičiuliškus ryšius ir midaus puotas) galėjo pasitelkti XII a. baltų gentyse iškilęs politinis elitas.