Tradicinis anekdotas: iš ko juokėsi XIX a. pabaigos–XX a. vidurio lietuvis - Bandoriūtė, Salomėja (Tautosakos darbai, 2015)
Straipsnyje glaustai aprašomi Lietuvoje nuo XIX a. pabaigos iki XX a. vidurio užrašyti anekdotai, išskiriamos vyravusios humoro temos, pašaipos objektai ir mėginama atsakyti į klausimą, iš ko ir kodėl juokėsi XIX a. pabaigos–XX a. vidurio lietuvis. Tyrimui pasitelkiami Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto Lietuvių tautosakos rankraštyne sukaupti ir susisteminti to laikotarpio anekdotai, kurie, atsižvelgiant į juos papasakojusių žmonių amžių, gali atspindėti ir ankstesnių laikų realijas.