Kai kurie mitinio varlės įprasminimo aspektai tradicinėje lietuvių pasaulėjautoje - Džekčioriūtė, Vita (Tautosakos darbai, 2014)
Straipsnyje, pasiremiant lietuvių tikėjimais ir papročiais, siekiama atskleisti keletą varlės mitinio įvaizdžio prasmių. Tradiciniame pasaulėvaizdyje ryškėja varlės kaip vandens kaupėjos, gydomųjų galių turinčio gyvio, žmogaus zoomorfinio pavidalo kūno dalies ar svetimkūnio, vienos iš žmogaus fizinės ir socialinės raidos fazių, grėsmę keliančios vandens mitinės būtybės įsivaizdavimas. Tokiam varlės mitiniam įprasminimui didelę reikšmę turi jos biologinės ir ekologinės savybės, jų įtaka jutiminei žmonių patirčiai.