Mįslė apie kalbančią plunksną: motyvų klajonės - Kensminienė, Aelita (Tautosakos darbai, 2019)
Tęsiant anksčiau pradėtą nagrinėti gana plačiai paplitusį reiškinį – vadinamąją kančių seriją mįslėse , šiame straipsnyje tiriama viena tarptautinė mįslė apie rašomąją plunksną, kurią sąlygiškai būtų galima pavadinti plunksnos kančia. Lietuvių mįslių tipas „Nupjauk galvą, ištrauk širdį, duok gerti – pradės šnekėti“ turi daugiau kaip šimtą variantų. Pasitelkus juos visus – skelbtus ir esančius rankraščiuose, taip pat šios mįslės tarptautinius atitikmenis, istorinius šaltinius, mitologinę medžiagą, kitų trumpųjų pasakymų žanrų tekstus, pasakas, sakmes, atskleidžiamos galimos mįslės motyvų sąsajos su kitais tekstais, jų keliavimas ir religinės inspiracijos.