Dar kartą apie Aukustį Robertą Niemį ir jo dzūkų tautosakos rinkinį. Tekstologinis žvilgsnis - Daugirdaitė, Vilma (Tautosakos darbai, 2018)
Šis straipsnis – pastanga permąstyti suomių folkloristo Aukusčio Roberto Niemio surinkto lietuvių tautosakinio paveldo vertinimo tradiciją. Apžvelgus lietuvių folkloristikai reikšmingų profesoriaus darbų recepciją, atskleidžiančią teigiamo jų vertinimo įsitvirtinimą istoriografijoje, susitelkiama prie spaudai rengto, bet taip ir nepublikuoto rankraštinio dzūkų tautosakos rinkinio. Aprašomi rinkinio keliami probleminiai tekstologiniai klausimai, leidžiantys teigti, kad ir autografo, ir ypač nuorašo tekstai stokoja patikimumo. Aptariama rinkiniui priskirtų iki šiol autentiška medžiaga laikytų perrašų iš kitų šaltinių istorija. Atkreipiamas dėmesys, kad be A. R. Niemio lietuvių tautosakos rinkinių rankraščių pažinimo neįmanomas adekvatus jo mokslinės veiklos vertinimas, įimantis ir profesoriaus kaip tekstų užrašytojo, kartu kaip rinkinio sudarytojo patirtį, nuostatas, mokslinius interesus.