„Man visa lengva“: etnologinis sąmonės tyrimas - Šmitienė, Giedrė (Tautosakos darbai, 2017)
Šio straipsnio dingstimi tapo filosofo fenomenologo Algio Mickūno knyga „Per fenomenologiją į dzenbudizmą“. Joje aprašoma fenomenologijos ir dzeno siekiama tiesioginė patirtis, kai aš išnyksta suvokime ar judesyje, jais įsiliedamas į pasaulį. Tai patirtis, kai gyvenimo įvykiai, daiktai ir žmonės patiriami lengvai, taip, lyg pasaulyje nebūtų substancijų, priespaudos ar pertekliaus troškimo.Straipsnyje keliama mintis, kad šią lengvą tiesioginę patirtį galima aptikti Lietuvos kaime kaip vieną iš laikysenų, kuri, pastebėtina, nėra vien savaimė. Iš kai kurių situacijų matoma, kad ji yra norima, o kartais nors ir nežymiai, bet vis dėlto sąmoningai siekiama. Tyrimas grindžiamas tarpkultūriškumo prielaida, pagal kurią, be kalbinio ir istorinio gyvenamųjų pasaulių tankio, yra ir tiesioginio suvokimo galimybė, leidžianti peržengti vienos kultūros ribas.
Keywords: tiesioginė patirtis; dzeno suvokimas; pasyvumas; laisvė; lengvumas