Trys patarliškos triados: išminties imperatyvai taikiam gyvenimui - Mieder, Wolfgang (Tautosakos darbai, 2026)
Skaičius trys svarbus daugelyje kultūrinių, folklorinių ir kalbinių tradicijų. Įvairiose kalbose esama daugybės trinarės struktūros patarlių, ištakomis siekiančių antikos laikus ir išlikusių iki šių dienų. Yra ir vadinamųjų patarliškų triadų, sudarytų vien iš trijų žodžių, kaip antai: Veni, vidi, vici, Wein, Weib und Gesang, Liberté, égalité, fraternité ir „Kraujas, prakaitas ir ašaros“. Taip pat gausu tokio tipo populiarių triadų – pavyzdžiui, „Pasirengęs, norintis ir galintis“ ir „Pasirašyta, užantspauduota ir įteikta“. Ypač įdomios trys amerikiečių triados, grįstos pagrindinėmis laisvos ir demokratinės visuomenės idėjomis: „Gyvenimas, laisvė ir laimės siekis“, „Valdžia iš žmonių, žmonių ir žmonėms“ ir mažiau žinoma, naujesnė, „Laisvė, teisingumas ir demokratija“. Straipsnyje, pasitelkiant kontekstines nuorodas, išsamiai pristatoma šių formulinių posakių kilmė, istorija, paplitimas ir reikšmė. Aptariamosios triados išsako tikėjimą demokratiniu pasauliu, kuris grindžiamas taikiu, teisingu ir humanišku sugyvenimu, ir ragina jį kurti. Be to, šios patarliškos triados, reiškiančios esmines demokratinio pasaulio nuostatas, liudija natūralų žmonių polinkį pagrindinius socialinius-politinius principus išdėstyti per lengvai įsimenamą trinarės struktūros modelį.
Keywords: amerikietiškumas; demokratija; politika; patarlė; triada