EKONOMINĖS KRIZĖS IŠŠŪKIAI TEISĖJO IR TEISMŲ NEPRIKLAUSOMUMUI - Žalimas, Dainius; Masnevaitė, Elena (Teisė, 2015)
Šiame straipsnyje1 identifikuojami ir analizuojami 2008–2012 metų ekonominės krizės Lietuvoje iššūkiai pagrindiniams teismų nepriklausomumo principo elementams: teisėjo nepriklausomumui ir teismų instituciniam nepriklausomumui. Straipsnyje siekiama įvertinti ekonominės krizės įtaką teismų nepriklausomumui patikrinant hipotezę, kad ekonomikos recesijos sąlygomis mažinamos teismų nepriklausomumo ir žmogaus teisės į teisminę gynybą garantijos. Pagrindinė straipsnio išvada yra ta, kad ši hipotezė pasitvirtino iš dalies, t. y. ekonominė krizė, be jos laikotarpiui būdingų grėsmių teismų nepriklausomumui, atvėrė ir kai kurias galimybes optimizuoti teismų veiklą didinant asmens teisių teisminės gynybos veiksmingumą.