Ar Europos Sąjungai reikia Sausros direktyvos? Teisinė perspektyva - Jancewicz, Katarzyna Aleksandra (Teisė, 2024)
Prognozuojama, kad dėl visuotinio atšilimo Europos Sąjungoje vis dažniau kils sausrų. Tačiau pagal dabartinę ES teisinę sistemą jos lieka vandens valdymo politikos paraštėse. Norėdamos prisitaikyti prie besikeičiančių gamtos sąlygų, valstybės narės turėtų imtis aktyvesnio požiūrio į sausrų mažinimą. Politinės galimybės paspartinti tokį perėjimą apima tolesnį rėmimąsi neprivalomomis teisinėmis gairėmis, Vandens pagrindų direktyvos pakeitimą arba Europos sausrų direktyvos – naujos, šiuolaikiškos ir visa apimančios teisinės priemonės – priėmimą. Šiame dokumente šios politikos galimybės analizuojamos iš teisinės perspektyvos. Jame taip pat atskleidžiamos problemos ir nauda, kurią jos gali atnešti, jei bus įgyvendintos. Kadangi Vandens pagrindų direktyva tebėra „tinkama naudoti“, pirmenybė teikiama galiojančių neprivalomųjų teisės aktų gairėms atnaujinti ir jų vertimui į visas oficialias ES kalbas. Vis dėlto yra svarių argumentų už būsimą teisės aktų reformą. Šiame dokumente teigiama, kad aktyvesnis požiūris labiau atitiktų ES pirminę teisę. Vis dėlto, neatsižvelgiant į pasirinktą politikos alternatyvą, reikia užtikrinti sausros padarinių švelninimo ir priemonių pagal galiojančius ES vandens teisės aktus koordinavimą upės baseino rajono lygmeniu.