Dirbtinio intelekto naudojimas teismų darbo efektyvumui padidinti, atsižvelgiant į teisę į teisingą teismo procesą - Skutele, Signe (Teisė, 2025)
Dirbtinis intelektas (DI) sparčiai pakeitė viešąją ir privačią sritis, suteikė naujų galimybių didinti darbo efektyvumą ir diegti inovacijas, tačiau kartu sukėlė sudėtingų teisinių, etinių ir socialinių problemų. Jo integravimas į teismų sistemą kelia svarbių teisinių ir žmogaus teisių klausimų, turinčių didelę įtaką teismų darbo efektyvumui ir modernizavimui. Tyrimo tikslas – ištirti DI potencialą gerinant teismų darbo efektyvumą, nepažeidžiant teisės į teisingą teismo procesą. Jame nagrinėjamas teismų sistemos skaitmeninimo poveikis, apibrėžiama teismų darbo efektyvumo apimtis ir nustatyti pagrindiniai principai, kuriuos reikėtų paaiškinti ir skatinti šio proceso metu. Tyrimas apima nacionalines ir tarptautines teisines sistemas, ataskaitas ir politikos dokumentus, taip pat akademinę literatūrą apie DI naudojimą teismų sistemoje. Nors DI taikymas teismų sistemoje dažnai siejamas su funkcinės veiklos optimizavimu, pavyzdžiui, automatizuotu sprendimų rengimu, tyrimu pabrėžiama, kad svarbu atsižvelgti į platesnius efektyvumo aspektus, įskaitant procedūrinius, institucinius ir individualius aspektus. Taigi šiame tyrime autorė pabrėžia DI įdiegimą teisingumo sistemoje kaip platesnį ir strategiškai orientuotą veiksmų rinkinį, sutelkdama dėmesį į įvairių DI sistemų naudojimą skirtingiems teisminio veiksmingumo aspektams pagerinti.