Greitumo ir išsamumo principų sąveika bei žmogaus teisių užtikrinimas teismui priimant baudžiamąjį įsakymą - Skripkutė, Greta (Teisė, 2026)
Straipsnyje analizuojamas greitumo ir išsamumo principų santykis teismui priimant baudžiamąjį įsakymą bei įtariamojo (kaltinamojo) teisių užtikrinimas įgyvendinant šiuos teisės principus, o būtent – išsamumo principą. Atlikus analizę nustatyta, kad greitumo ir išsamumo principai iki prokuroro pareiškimo išsiuntimo teismui pasižymi analogišku santykiu kaip ir bendrajame baudžiamajame procese – duomenys renkami išsamiai, baudžiamasis procesas yra greitas. Tačiau teismui gavus pareiškimą ir ypač – nusprendus surašyti teismo baudžiamąjį įsakymą, greitumo principo reikšmė yra išskirtinė. Kartu nustatyta, kad išsamumo principas nėra paneigiamas dėl savo ryšio su materialiosios tiesos nustatymu, tačiau šis principas labiau atsiskleidžia iki prokuroro pareiškimo teismui išsiuntimo momento ir bylą nagrinėjant bendrąja, o ne supaprastinta tvarka. Taip pat straipsnyje vertintas įtariamojo (kaltinamojo) teisių užtikrinimas jam suteikiant lengvatų taikant išsamumo principą. Tyrimas parodė, kad net įtariamajam (kaltinamajam) pasinaudojant lengvatomis (viena iš esminių – švelnesnė bausmė), gali kilti tam tikros rizikos, dėl ko būtina turėti apsauginį mechanizmą užtikrinant jo teises.