Nukentėjusiojo paradigma Europos Sąjungos baudžiamojoje teisėje - Gurevičs, Dāvids (Teisė, 2023)
Nukentėjusiojo teisinis statusas ir dalyvavimo teisės baudžiamajame procese Europos Sąjungos valstybėse narėse skiriasi, o tai gali trukdyti suderinti baudžiamąją teisę. Šio straipsnio tikslas – atskleisti pagrindinius požymius, lemiančius nukentėjusiojo paradigmą Europos Sąjungos baudžiamojoje teisėje, daugiausia dėmesio skiriant teisėms, kurias valstybės narės privalo užtikrinti savo baudžiamosios justicijos sistemose. Atsižvelgiant į tai, kad baudžiamojo proceso rezultatas turi būti teisinga jame dalyvaujančių šalių interesų pusiausvyra, šiame straipsnyje daroma išvada, kad Europos Sąjungos teisės aktuose, susijusiuose su baudžiamosios teisės sritimi, įtvirtintoje paradigmoje nukentėjusiajam turi būti suteiktos tam tikros procesinės teisės, tačiau būtent dėl šios priežasties iš nukentėjusiojo, kaip baudžiamosios justicijos sistemos dalyvio, gali būti reikalaujama dalyvauti procese.
Keywords: nukentėjusysis; teisingas bylos nagrinėjimas; veiksminga teisinė gynyba; interesų pusiausvyra; procesinės teisės ir pareigos