Asmens duomenų apsaugos, kaip atskiro teisės instituto, ypatumai - Prystai, Rostyslav (Teisė, 2025)
Asmens duomenų apsaugos institutas – gana atskira teisės normų grupė, kurios tikslas – ginti teises, susijusias su asmens duomenų tvarkymu. Tiesioginis jo apsaugos objektas yra asmens duomenys, taigi teisė į asmens duomenų apsaugą ir teisė į privatų gyvenimą artimus santykius palaikančio asmens. Šis santykis išreiškiamas nacionalinių teismų, EŽTT, ESTT ir kt. teisinių institucijų praktikoje, kurios šias teises interpretuoja skirtingai (kaip lex specialis arba lygiavertes teises). Asmens duomenų apsaugos pagal Bendrąjį duomenų apsaugos reglamentą (GDPR) institutas taip pat turi savo ypatybių ir atspindi Europos įstatymų leidėjo viziją dėl jų sąsajų ir apsaugos. Tačiau mokslinio akcentavimo trūkumas ir duomenų apsaugos bei privatumo ribos ir santykio apibrėžimo sunkumai vis dar turi įtakos teisėsaugai ir sukuria poreikį atlikti asmens duomenų apsaugos institucijos tyrimus. Straipsnyje nagrinėjami duomenų apsaugos, kaip atskiro teisės instituto, ypatumai ir jo santykis su privatumo apsauga. Gauti rezultatai gali būti panaudoti tolesniems moksliniams tyrimams ir praktiniam pritaikymui.
Keywords: asmens duomenų apsauga; teisė į privatumą; teisinė institucija; Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas