Pilnamečio veiksnaus asmens rūpyba Lietuvoje: ar nacionalinė teisė atitinka tarptautinius Lietuvos įsipareigojimus? - Krutulytė, Kornelija; Genienė, Rasa (Teisė, 2025)
Straipsnyje nagrinėjamas Lietuvos Respublikos civilinio proceso kodekso 509 straipsnis, reglamentuojantis veiksnaus asmens rūpybą. CPK 509 straipsnis lyginamas su šiuo metu Lietuvos teisinėje sistemoje esančiomis veiksnumo ribojimo galimomis alternatyvomis. Veiksnaus asmens rūpyba nagrinėjama Jungtinių Tautų neįgaliųjų teisių konvencijos kontekste. CPK 509 straipsnis lyginamas su kitomis galimomis veiksnumo ribojimo alternatyvomis. Trumpai apžvelgiamos Lietuvos veiksnumo ribojimo rūšys su šiuo metu Vokietijos Federacijoje galiojančiu neveiksnumo teisiniu reguliavimu.
Keywords: globa; Jungtinių Tautų neįgaliųjų teisių konvencija; neveiksnumas; rūpyba; veiksnumas; veiksnumo ribojimas