Alternatyvūs skirtingo dėmenų skaičiaus terminai - Mitkevičienė, Asta (Verbum, 2024)
Straipsnyje nagrinėjami nevienodą dėmenų skaičių turintys alternatyvūs dalykinių sąvokų pavadinimai – sinoniminiai terminai, taip pat terminai bei jų santrumpos, siekiant nustatyti tokių vienetų sinonimijos pobūdį ir alternatyvą lemiančius kalbinius mechanizmus. Tie mechanizmai išskiriami pagal sinonimų opoziciją, vienoje opozicijoje hipotetiškai įžvelgiami dvikrypčiai procesai. Aiškinamasi, ar skirtingo dėmenų skaičiaus sinoniminiais terminais išreiškiama tiek pat sąvokos požymių, svarstoma, ar tie požymiai sutampa. Remiantis dviejų lietuvių kalbos terminų žodynų duomenimis išskirti tokie skirtingo dėmenų skaičiaus terminų sinonimijos kalbiniai mechanizmai: darybinis sutraukimas vs. išskleidimas, leksemos išleidimas vs. leksemos pridėjimas, leksinis praplėtimas vs. leksinis išleidimas (su transformavimu), abreviacija vs. išskleidimas, (ne)nusakomasis pakeitimas, aspektinis pakeitimas ir pakeitimas kitos kalbos ženklu. Vieni iš jų lemia tik formalius sinonimų skirtumus, kiti – ir semantinius.