Seksualinių mažumų pateikimas Lietuvos nacionaliniuose dienraščiuose (2008–2013) - Švaraitė, Izabelė (Žurnalistikos tyrimai, 2015)
Šis straipsnis skirtas pateikti seksualinių mažumų atspindėjimo Lietuvos dienraštinėje spaudoje tendencijas 2008–2013 metais2. Tyrimo duomenys buvo renkami 2014-aisiais ir analizuojami jau atliktų tyrimų kontekste. Tyrime naudoti 580 tekstai (343 publikuoti dienraštyje „Lietuvos rytas“, 247 – „Respublikoje“). Rezultatai atskleidė, kad tirti nacionaliniai dienraščiai „Lietuvos rytas“ ir „Respublika“ pateikė du skirtingus požiūrius į seksualines mažumas. „Lietuvos ryte“ joms reikštas palankumas, apie jas rašyta arba neutraliai, arba žmogaus teisių, laisvių kontekste. „Respublikoje“ seksualinių mažumų atstovai traktuoti kaip ištvirkėliai, vertinti tautos, tradicinės moralės, šeimos, Katalikų Bažnyčios kontekste. Tyrimo rezultatai taip pat parodė, kad abiejuose dienraščiuose seksualinių mažumų problematika išliko nuasmeninta, abstrakti. Daugiausia dėmesio sulaukė santuokos, įsivaikinimo, partnerystės, „Baltic Pride“ eitynių, lyčių lygybę propaguojančios „Gender Loops“ programos temos.