IN MEMORIAM - Žurnalistikos institutas, VU Komunikacijos fakulteto (Žurnalistikos tyrimai, 2008)
Vilius UŽTUPAS: „Knyga gimsta kaip žmogus, bet nemiršta…“ 1927-03-31–2008-08-28Liūdna žinia apie įžymaus spaudos tyrinėtojo ir leidėjo mirtį skatina prisiminimus, kaip kartu su Viliumi Užtupu žurnalistikos studentai narstė spaudos pasaulį: technologijas, spaustuvių istoriją, mokėsi redagavimo. Nuo 1979 metų, kai apgynė disertaciją, Vilniaus universiteto Spaudos žurnalistikos katedroje padėjo ugdyti žiniasklaidos specialistus. Kolega gebėjo sujudinti Lietuvos leidyklų gyvenimą, suteikdamas naujų spalvų išradingomis idėjomis, kurias pateikdavo kaip pokštą, bet įgyvendindavo rimtai, profesionaliai, preciziškai – pradėjęs leisti mažąsias knygeles. Jo dėka knygos menas Lietuvoje išplėtė ribas.