Religijos-viktimizacijos modulio link tarptautinio jaunimo delinkvencijos ir viktimizacijos tyrimo (ISRD) kontekste: mokymasis iš praeities pavyzdžių
Straipsniai
Sophie Litvak
Institute of Criminology and Legal Policy, University of Helsinki, Finland
https://orcid.org/0000-0002-4452-5154
Janne Kivivuori
Institute of Criminology and Legal Policy, University of Helsinki, Finland
https://orcid.org/0000-0002-3572-0791
Markus Kaakinen
Faculty of Social Sciences, Tampere University, Finland
https://orcid.org/0000-0002-7067-1665
Publikuota 2023-12-28
https://doi.org/10.15388/CrimLithuan.2022.10.6
PDF
HTML

Reikšminiai žodžiai

kriminologija
neapykantos nusikaltimai
viktimizacija
religija
tarptautiniai tyrimai
ISRD

Kaip cituoti

Litvak, S., Kivivuori, J. and Kaakinen, M. (2023) “Religijos-viktimizacijos modulio link tarptautinio jaunimo delinkvencijos ir viktimizacijos tyrimo (ISRD) kontekste: mokymasis iš praeities pavyzdžių”, Kriminologijos studijos, 11, pp. 55–79. doi:10.15388/CrimLithuan.2022.10.6.

Santrauka

Postsekuliarios visuomenės samprata pabrėžia didėjančią religijos reikšmę socialinėje, kultūros ir politikos srityse. Atsižvelgiant į šią tendenciją, kriminologija turėtų skirti daugiau dėmesio klausimui, kaip religija susijusi su viktimizacija ir nusižengimais. Kadangi religijos ir nusikaltimų tyrimai tradiciškai labiau telkė dėmesį į nusižengimus, itin nedaug žinoma apie religijos sąsajas su viktimizacija. Religijos veiksnio analizė tarptautiniuose tyrimuose ypač aktuali religiškai nevienalytėse bendruomenėse. Šiame straipsnyje pristatomas apklausos modulis, kuris galėtų būti taikomas Tarptautiniame jaunimo delinkvencijos ir viktimizacijos tyrime (ISRD). Pirmiausia buvo išnagrinėta naujausia tyrimo banga ISRD-4. Siekiant aptikti šio tyrimo spragas, atlikta kitų tarptautinių tyrimų, įskaitant moksleivių sveikatos ir gyvensenos tyrimą (HBSC), Alkoholio ir kitų psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo Europos mokyklose tyrimą (ESPAD), Europos socialinį tyrimą (ESS), Pasaulio vertybių tyrimą (WVS) ir Tarptautinį nusikaltimų aukų tyrimą (ICVS), kuriuose buvo nagrinėjamas religijos aspektas, apžvalga. Remiantis šiais pavyzdžiais, straipsnyje pristatomas naujas ISRD modulis (Priedas), skirtas religijos ir viktimizacijos sąsajai tirti tarptautiniuose nusikaltimų tyrimuose. Straipsnio autoriai prieina prie išvados, kad kriminologiniuose tyrimuose, šalia tradicinių socialinių, ekonominių, struktūrinių ir individualių veiksnių, didesnį dėmesį verta skirti religijai ir kitiems kultūriniams kintamiesiems.

PDF
HTML
Kūrybinių bendrijų licencija

Šis kūrinys yra platinamas pagal Kūrybinių bendrijų Priskyrimas 4.0 tarptautinę licenciją.

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai

1 2 3 4 5 > >>