Bartosz Taborowicz – marszałek hospodarski Aleksandra Jagiellończyka. Krąg rodzinny i kariera polityczna domniemanego komisarza granicznego
Straipsniai
Dominik Szulc
Polska Akademia Nauk Instytut Historii
Publikuota 2018-10-11
https://doi.org/10.15388/LIS.2018.0.11911
PDF

Reikšminiai žodžiai

maršalas, XVI a., Vilniaus vyskupas Albertas Taboras

Kaip cituoti

Szulc, D. (2018) “Bartosz Taborowicz – marszałek hospodarski Aleksandra Jagiellończyka. Krąg rodzinny i kariera polityczna domniemanego komisarza granicznego”, Lietuvos istorijos studijos, 41, pp. 58–87. doi:10.15388/LIS.2018.0.11911.

Santrauka

[straipsnis lenkų kalba; santrauka ir reikšminiai žodžiai lietuvių ir anglų kalba]

Straipsnyje yra tiriama Bartošo Taboraičio, Aleksandro Jogailaičio dvaro maršalo, asmenybė. Bartošas Taboraitis buvo Vilniaus vyskupo Alberto Taboro brolis ir savo politinę veiklą vykdė jo šešėlyje, dėl to Bartošo asmenybė iki šiol netapo atskirų tyrimų objektu. Atliktas tyrimas patvirtina tik Bartošo politinės karjeros priklausomybę nuo brolio Alberto užimtų pozicijų, o įgytas turtas buvo labiau paties Bartošo veiklos valdovo dvare ir jo vedybų su Ona iš Nemiravičių giminės rezultatas. Straipsnyje taip pat atskleidžiami mažai žinomi politinės Bartošo karjeros etapai, tokie kaip tikėtinas jo paskyrimas vienu iš komisorių, turėjusių atlikti Lietuvos ir Lenkijos sienos nustatymą. Tekste plačiai aptariamas Bartošo giminės ratas, pateikiama daug iki šiol nežinotų su jo kilme susijusių faktų, tai yra svarbu ir Alberto Taboro karjeros kontekste. Nors Vilniaus vyskupo asmenybei pastaruoju metu istoriografijoje buvo skirta daug dėmesio, brolių Taborų šeimai jo teko mažai.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.