Šiuolaikinis „giminės pasakojimas“ ir trūkstama tėvo atrama
Straipsniai
Fayçal Bouiche
Université de Nice
Publikuota 2018-12-28
https://doi.org/10.15388/Literatura.2018.8
PDF

Kaip cituoti

Bouiche F. (2018) „Šiuolaikinis ,giminės pasakojimas‘ ir trūkstama tėvo atrama“, Literatūra, 60(4), p. 15-25. doi: 10.15388/Literatura.2018.8.

Santrauka

[straipsnis ir santrauka prancūzų kalba; santrauka anglų ir lietuvių kalbomis]

Straipsnio tikslas – ištirti ryšį, kurį šiuolaikinio romano pasakotojas kuria su nesama, išstumta arba prarasta, tėvo figūra. Remiantis analizuojamais romanais – Annie Ernaux Vieta gyvenime (La Place, 1983) ir Pierre’o Michono Mažyčiai gyvenimai (Vies minuscules, 1984) – akcentuojami šeimos narių tarpusavio ryšiai, siekama atskleisti šiuolaikinės literatūros santykį su humanitariniais ir socialiniais mokslais. Nagrinėjami romanai skirtini žanriniam porūšiui, atsiradusiam devintame praėjusio amžiaus dešimtmetyje: atnaujinama sena literatūros tradicija (nuo Homero iki Rouaud, taip pat Sartre’o ir Camus) akcentuoti pasakotojo ir tėvo santykį. Analizuojamų romanų novatoriškumą lemia tai, kad kūriniai atspindi skiriamuosius savo laiko bruožus ir leidžia perteikti asmeninės ir (ar) kalbinės tapatybės sunkumus, kankinančius postmodernizmo rašytoją.

PDF

Bibliografinės nuorodos

Ernaux, Annie. 1983. La Place. Paris : Gallimard, Folio Classique Plus, 2006.
Michon, Pierre. 1984. Vies minuscules. Paris : Gallimard.
Alphant, Marianne. 1994. L'OEil de la lettre. « Rencontre avec Pierre Michon ». Orléans :dossier
Argand, Catherine. 1998. « Entretien avec Pierre Michon » pour Lire, en ligne sur : < http://www.lexpress.fr >.
Ernaux, Annie. 1997. La Honte. Paris : Gallimard.
Hillaert, Laila. 2012. Pierre Michon : lectures croisées. Mémoire de maîtrise. Gent : Université de Gent.
Kaufmann, Vincent. 2007. Ménages à trois littérature, médecine, religion. « Perspectives ».
Villeneuve-d'Ascq : PU du Septentrion. Lepage, Mahigan. 2007. « Michon et Bergounioux, lecteurs de Faulkner ». Études françaises 43(1). En ligne sur : < http://www.erudit.org>.
Michon, Pierre. 1991. Rimbaud le fils. Paris : Gallimard.
Michon, Pierre. 1997. Trois auteurs. Lagrasse : Verdier.
Naouri, Aldo. 1985. Une Place pour le père. Paris : Éditions du Seuil.
Payot, Marianne. 1997. Entretien avec Pierre Michon. Pour Lire.
Préclaire, Florian, Agnès Castiglione dir. 2007. Pierre Michon : naissance et renaissances. SaintÉtienne: PU de Saint-Étienne.
Viart, Dominique. 1999. États du roman contemporain. Écritures contemporaines 2. Paris : Lettres modernes Minard, coll. « Écritures contemporaines».
Viart, Dominique. 2004. Vies Minuscules dePierre Michon. Paris : Gallimard.
Kūrybinių bendrijų licencija

Šis kūrinys yra platinamas pagal Kūrybinių bendrijų Priskyrimas 4.0 tarptautinę licenciją.

Susipažinkite su autorių teisėmis žurnalo politikoje skiltyje Autorių teisės.