EUROPOS INTEGRACIJOS TYRIMAI: TEORINĖS PARADIGMOS PAIEŠKOS
Straipsniai
Vytautas Radžvilas
Publikuota 2015-01-01
https://doi.org/10.15388/Polit.2009.3.8401
PDF

Kaip cituoti

Radžvilas, Vytautas. 2015. “EUROPOS INTEGRACIJOS TYRIMAI: TEORINĖS PARADIGMOS PAIEŠKOS”. Politologija 55 (3): 31-68. https://doi.org/10.15388/Polit.2009.3.8401.

Santrauka

Straipsnyje mėginama apžvelgti ir įvertinti Europos integracijos teori­jos būklę ir plėtros perspektyvas. Teorinių požiūrių į Europos integraciją gau­sa ir įvairovė nelaikoma patikimu ir savaime akivaizdžiu teorijos klestėjimo rodikliu. Išryškėjusios ir išsiskyrusios „plati“ ir „siaura“ pačios integracijos teorijos bei įvairios jos prasmės ir tikslo sampratos vertinamos kaip šios teo­rijos dezintegracijos ir fragmentacijos požymis. Nesant Europos integracijos tyrimus grindžiančios ir įprasminančios bendros teorinės paradigmos, klos­tosi ir vyrauja „mozaikinis“, t. y. fragmentiškas, integracijos vaizdas, nepa­dedantis suvokti gelminių ir ilgalaikių šio proceso tendencijų bei tikėtinų padarinių viso žemyno ateičiai.
Europos integracijos tyrimų teorinės paradigmos pertvarkymas ir at­naujinimas reflektyviai atkuriant teorinio „aiškinimo“ ir „supratimo“ pu­siausvyrą yra būtina šios tyrimų srities plėtros ir pažangos sąlyga.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.