Efektyvi kardiotorakalinių žaizdų priežiūra: literatūros apžvalga
Slauga. Mokslas ir praktika viršelis 2022 T. 3. Nr. 10 (310)
Mokslinis recenzuotas straipsnis
Alba Mínguez Monedero
San Rafaelio Nebrijos universitetas; Vilniaus kolegijos Sveikatos priežiūros fakultetas
Paula Posadas Molina
San Rafaelio Nebrijos universitetas; Vilniaus kolegijos Sveikatos priežiūros fakultetas
Murad Klyčmuradov
Vilniaus universiteto ligoninė Santaros klinikos
Viktorija Kielė
Vilniaus kolegijos Sveikatos priežiūros fakultetas
Publikuota 2022-10-25
https://doi.org/10.47458/Slauga.2022.3.22
PDF

Reikšminiai žodžiai

kardiotorakalinė žaizda
žaizdų priežiūros priemonės
tvarsčiai
neigiamas slėgis
terapija
slauga

Kaip cituoti

Monedero, A.M. (2022) “Efektyvi kardiotorakalinių žaizdų priežiūra: literatūros apžvalga”, Slauga. Mokslas ir praktika, 3(10 (310), pp. 1–8. doi:10.47458/Slauga.2022.3.22.

Santrauka

Širdies chirurgija patenka tarp septynių chirurginių operacijų, kurioms būdingos operacinių žaizdų infekcijos. Su operacinėmis žaizdomis susiduriama visame pasaulyje, todėl sveikatos priežiūros komandai tenka susidurti su dideliais iššūkiais jas prižiūrint ir taikant daugiadisciplinį požiūrį į pacientą. Apžvalgos tikslas – nustatyti, kokiais būdais veiksmingiausiai atliekami kardiotorakalinės chirurginės žaizdos priežiūros veiksmai, lyginant įprastus ir pažangius metodus.

Metodai. Pagal atrankos ir atmetimo kriterijus atrinktos septynios pilno teksto mokslinės publikacijos, atitinkančios tyrimo temą. Atlikta mokslinės literatūros apžvalga ir analizė.

Rezultatai. Vienos nuomonės, kuris iš pateiktų gydymo būdų yra geriausias kardiochirurginių žaizdų priežiūrai, nėra. Vieni autoriai teigia, kad neigiamo slėgio žaizdų priežiūra yra geresnis pasirinkimas pagal gijimo trukmę, ekonomiškumą ir komplikacijų skaičių, kiti teigia, kad skirtumų nėra. Nepriklausomai nuo to, ar ši terapija laikoma geresniu, ar lygiaverčiu metodu žaizdų priežiūrai, reikia atsižvelgti į kiekvieną individualų atvejį.

Išvados. Nustatyti du pagrindiniai žaizdų priežiūros metodai: įprastiniai žaizdų tvarsčiai ir neigiamo slėgio žaizdų terapija. Skirtumų taikant vieną ar kitą terapiją nebuvo nustatyta.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.