Vyresnio amžiaus žmonių inkontinencijos priežastys
Slauga. Mokslas ir praktika viršelis 2022 T. 3. Nr. 12 (312)
Mokslinis recenzuotas straipsnis
Ieva Marija Samalavičiūtė
Vilniaus universitetas, Medicinos fakultetas
Diana Tarasevič
Vilniaus universitetas, Medicinos fakultetas
Zita Gierasimovič
Vilniaus universitetas, Medicinos fakultetas
Publikuota 2022-12-20
https://doi.org/10.47458/Slauga.2022.3.28
PDF

Reikšminiai žodžiai

inkontinencija
šlapimo nelaikymo priežastys
vyresnio amžiaus žmonės
žinių trūkumas apie šlapimo nelaikymą

Kaip cituoti

Samalavičiūtė, I.M., Tarasevič, D. and Gierasimovič, Z. (2022) “Vyresnio amžiaus žmonių inkontinencijos priežastys”, Slauga. Mokslas ir praktika, 3(12 (312), pp. 14–19. doi:10.47458/Slauga.2022.3.28.

Santrauka

Straipsnyje analizuojamos inkontinencijos priežastys, kurios daro įtaką vyrų ir moterų gyvenimo kokybei ir dažnai susijusios su žmonių senėjimu.

Tyrimo tikslas – remiantis literatūros apžvalgos rezultatais išnagrinėti vyresnio amžiaus žmonių šlapimo nelaikymo priežastis.

Tyrimo metodai. Duomenys buvo renkami: Am J Obstet Gynecol, Clin Geriatric Med, Am J of nursing, BMC, PubMed duomenų̨ bazėje. Analizei naudoti viso teksto straipsniai apie inkontinenciją, kai jų pavadinimas ir reikšminiai žodžiai: inkontinencija, šlapimo nelaikymo priežastys, vyresnio amžiaus žmonės, žinių trūkumas apie šlapimo nelaikymą (urinary incontinence, cause of urinary incontinence, urinary incontinence in elderly, lack of knowledge about urinary incontinence) atitiko apžvalgos tikslą̨. Analizuotos tik anglų kalba skelbtos publikacijos, kurios buvo publikuotos 2017–2022 metais. Į sisteminę apžvalga įtraukti ir išanalizuoti 27 moksliniai darbai nagrinėjama tema.

Tyrimo rezultatai ir išvados. Rezultatai parodė, kad inkontinencija siejama su amžiumi, antsvoriu, lėtinėmis ligomis, žalingais įpročiais, pomenopauzine pakaitine hormonų terapija. Inkontinencija didina pacientų socialinę izoliaciją, nerimą, depresiją. Inkontinencijos priežastims šalinti skiriami neinvaziniai metodai: psichologiniai mokymai, skatinimas atsisakyti žalingų įpročių, sveikos ir subalansuotos mitybos propagavimas, kūno masės reguliavimas. Gydymo efektui sustiprinti taikomos botulino toksino injekcijos, urologinės chirurginės operacijos ar sakralinio nervo stimuliacija. Svarbu yra sergančiųjų ir medicinos personalo žinios apie ligą.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai

1 2 3 4 > >>