Diabetinės pėdos prevencija ir gydymas
Slauga. Mokslas ir praktika viršelis 2023 T. 4. Nr. 8 (320)
Mokslinis recenzuotas straipsnis
Lina Valčiukienė
Alytaus kolegija
Kristina Stauskienė
Alytaus kolegija
Laima Urbonienė
Alytaus kolegija
Publikuota 2023-08-24
https://doi.org/10.47458/Slauga.2023.4.21
PDF

Reikšminiai žodžiai

diabetinė pėda
diabetinės pėdos opos
gydymas
komplikacijos
prevencija

Kaip cituoti

Valčiukienė, L., Stauskienė, K. and Urbonienė, L. (2023) “Diabetinės pėdos prevencija ir gydymas”, Slauga. Mokslas ir praktika, 4(8 (320), pp. 1–7. doi:10.47458/Slauga.2023.4.21.

Santrauka

Žmonės, sergantys cukriniu diabetu, dažnai turi pėdų problemų. Nesilaikant prevencijos, diabetinėse pėdose atsiranda žaizdų, deformacijų ir infekcijų, todėl gydymas tampa ilgas ir daug kainuojantis sveikatos priežiūros sistemai. Diabetinė pėda yra sparčiai plintanti lėtinė cukrinio diabeto komplikacija, kuri diagnozuota daugiau nei 400 mln. žmonių visame pasaulyje. Dėl šios būklės daugiau nei 85 proc. paveiktų žmonių buvo amputuotos apatinės galūnės.
Nors sveikatos priežiūros specialistai ir tyrėjai skiria mažiau dėmesio efektyviai spręsti šią problemą, palyginti su diabetinės pėdos gydymu, diabetinės pėdos prevencija yra puikus būdas užkirsti kelią cukriniu diabetu sergančių žmonių su šia liga susijusioms komplikacijoms ir mirtingumui.

Tyrimo tikslas – remiantis sistemine mokslinės literatūros šaltinių apžvalga, išanalizuoti diabetinės pėdos prevenciją ir gydymą.

Tyrimo medžiaga ir metodai. Tyrimo tipas – sisteminė literatūros apžvalga. Sisteminė mokslinės literatūros apžvalga parengta taikant metodą PRISMA (Perffered Reporting Item for Systematic Review and MetaAnalyses). Mokslinės literatūros sisteminei apžvalgai publikacijų paieška buvo vykdyta virtualiose elektroninėse duomenų bazėse: Pub Med ir Google Scholar. Paieškai naudoti terminai, atitinkantys tyrimo tikslą (diabetic foot, diabetic foot ulcer, treatment, complications, care, prevention). Į sisteminę mokslinės literatūros apžvalgą įtraukta dvidešimt (n = 20) pilnų straipsnių, atitinkančių tinkamumo kriterijus.

PDF
Kūrybinių bendrijų licencija

Šis kūrinys yra platinamas pagal Kūrybinių bendrijų Priskyrimas 4.0 tarptautinę licenciją.

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.