Slaugytojų vaidmuo, siekiant išvengti klubo sąnario endoprotezavimo komplikacijų pooperaciniu laikotarpiu
Mokslinis recenzuotas straipsnis
Olga Gurskienė
Alytaus kolegija, Sveikatos mokslų ir inžinerijos fakultetas
Publikuota 2023-12-22
https://doi.org/10.47458/Slauga.2023.4.37
PDF

Reikšminiai žodžiai

klubo sąnario protezavimas
pooperacinės komplikacijos
slauga
slaugytojo vaidmuo

Kaip cituoti

Gurskienė, O. (2023) “Slaugytojų vaidmuo, siekiant išvengti klubo sąnario endoprotezavimo komplikacijų pooperaciniu laikotarpiu”, Slauga. Mokslas ir praktika, 4(12 (324), pp. 23–27. doi:10.47458/Slauga.2023.4.37.

Santrauka

Santrauka. Klubo sąnario endoprotezavimas – viena populiariausių operacijų ortopedijoje. Chirurginės procedūros metu klubo sąnarys pakeičiamas protezu, dėl to po šios operacijos, siekiant išvengti komplikacijų, labai svarbus slaugytojų vaidmuo, kuris reikalauja profesionalumo ir atsakingumo. Pažymėtina, kad slaugytojams privalu atlikti ne tik bendrąją slaugą, bet ir pacientą įtraukti į slaugos procesą, t. y. aptarti slaugos planą, atlikti mokymus, kad pacientas jaustųsi saugus ir savimi pasitikintis.

Tyrimo tikslas – remiantis mokslinės literatūros apžvalga, išanalizuoti slaugytojų vaidmenį siekiant išvengti klubo sąnario endoprotezavimo komplikacijų pooperaciniu laikotarpiu.

Tyrimo metodai. Sisteminė mokslinė literatūros apžvalga taikant PRISMA (Perffe-red Reporting  Item for Systematic Review  and MetaAnalyses) metodą. Mokslinių straipsnių ieškota trijose pagrindinėse elektroninėse duomenų bazėse PubMed, Google Scholar, Ceeol lietuvių ir anglų kalbomis 2011–2021 m. laikotarpiu. Mokslinių publikacijų paieškai naudoti terminai, atitinkantys tyrimo tikslą (hip joint replacement, postoperative complications, nursing, the role of the nurse). Iš viso atrinkta ir įtraukta 14 (n = 14) mokslinių straipsnių.

PDF
Kūrybinių bendrijų licencija

Šis kūrinys yra platinamas pagal Kūrybinių bendrijų Priskyrimas 4.0 tarptautinę licenciją.

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>