Kibernetinio saugumo reguliavimas ir teisinis vykdymas Europos Sąjungos šalyse: Vokietijos ir Prancūzijos patirtis
Teisės aktualijos
Sviatoslav Kavyn
Ivan Franko University of Lviv, Ukraine
https://orcid.org/0000-0002-6189-3848
Ivan Bratsuk
Ivan Franko University of Lviv, Ukraine
https://orcid.org/0000-0003-0164-7407
Anatoliy Lytvynenko
Baltic International Academy of Riga; Robert Gordon University of Aberdeen
Publikuota 2021-12-08
https://doi.org/10.15388/Teise.2021.121.8
PDF (Anglų)
HTML (Anglų)

Reikšminiai žodžiai

ES informacijos saugumas
informacijos saugumas
informacinė erdvė
ES teisės aktai dėl informacijos saugumo
ES teisė

Kaip cituoti

Kavyn, S. , Bratsuk, I. and Lytvynenko, A. (2021) “Kibernetinio saugumo reguliavimas ir teisinis vykdymas Europos Sąjungos šalyse: Vokietijos ir Prancūzijos patirtis”, Teisė, 121, pp. 135–147. doi:10.15388/Teise.2021.121.8.

Santrauka

Straipsnis skiriamas informacijos saugumo tyrimams ES valstybėse narėse, ypač Vokietijoje ir Prancūzijoje, analizuojami jų įstatymai, programos ir reglamentai. Ypatingas dėmesys skiriamas Vokietijos ir Prancūzijos informacijos saugumo reguliavimo ir teisinio saugumo ypatybių tyrimui, atsižvelgiant į jų įstatymų, susijusių su ekonominiu saugumu, kaip būdingą nacionalinio saugumo sudedamąją dalį, tyrimą. Šio tyrimo metu analizuojami kibernetinės gynybos institucinio ir teisinio mechanizmo funkcionavimo ypatumai tarptautinio saugumo daugiavektorių sistemos ir tarptautinio bendradarbiavimo teisinio reguliavimo kontekste. Pagrindžiamas integruotos ir suderintos ES valstybių narių informacijos politikos kūrimo tikslingumas siekiant suvienodinti požiūrį į informacijos saugumą.
Atsižvelgiant į dabartines Europos Sąjungos politikos realijas reikia išsamių tyrimų siekiant užtikrinti nacionalinius interesus, sukurti efektyvius informacinės erdvės apsaugos mechanizmus, teisinius ekonominės sistemos, kaip strateginio nacionalinio saugumo veiksnio, formavimo dėsningumus. Europos Sąjungos valstybių požiūris į informacijos saugumą dėl ES šalių geopolitinės specifikos šiuo metu nėra vienodas. Todėl, autorių teigimu, teigiami Vokietijos ir Prancūzijos patirties šioje srityje tyrimai, vertinimas ir įgyvendinimas yra svarbūs kuriant Europos Sąjungos informacijos saugumo sistemą siekiant patikimos apsaugos nuo kibernetinių grėsmių.

PDF (Anglų)
HTML (Anglų)

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.