Kalėjimų ir kitų pataisos įstaigų perpildymas – Lenkijos bausmių vykdymo politikos problema
-
Aldona Nawój
Publikuota 2008-01-01
https://doi.org/10.15388/Teise.2008.66.364
157-165.pdf

Kaip cituoti

Nawój, A. (2008) “Kalėjimų ir kitų pataisos įstaigų perpildymas – Lenkijos bausmių vykdymo politikos problema”, Teisė, 66(1), pp. 157–165. doi:10.15388/Teise.2008.66.364.

Santrauka

Straipsnyje nurodoma, kad pagal dabar galiojančių teisės aktų nuostatas Lenkijoje vienam kaliniui ar laikinai sulaikytam ar suimtam asmeniui yra skiria­mi trys kvadratiniai metrai ploto patalpos, kurioje asmuo yra laikomas – Lenkija yra viena iš Europos valstybių, kuriose šis plotas yra mažiausias; nuo 2000 m. šis skaičius nuolat mažėja ir dėl nuolatinio kalėjimų ir kitų pataisos įstaigų populiacijos didėji­mo. Pateikiami kalėjimų ir kitų pataisos įstaigų per­pildymo tendenciją rodantys statistikos duomenys. Pabrėžiama, kad kalėjimų ir kitų pataisos įstaigų perpildymas pažeidžia Europos žmogaus teisių ir pa­grindinių laisvių apsaugos konvencijos 3 straipsnį; nėra tinkamai vykdoma asmenų, atliekančių bausmę tokiomis sąlygomis, resocializacija, kalinimo sąly­gos lemia negatyvios kalėjimo subkultūros didėjimą ir mažina pozityvių kalinių interakcijų galimybes, pažeidžia žmogaus teises ir sukelia didesnę infekci­nių ligų grėsmę, be to, didina įtampą ir fizinės jėgos vartojimo tarp kalinių bei tarp kalinių ir juos prižiū­rinčio personalo atvejų.
Straipsnyje kritikuojama Lenkijos viešoji pozi­cija dėl pasirinktų problemos sprendimo būdų ne­veiksmingumo ir didelių išlaidų (kalėjimų ir kitų pataisos įstaigų perpildymo problemai spręsti siūlo­ma gausinti šių institucijų skaičių, apriboti lygtinio atleidimo nuo laisvės atėmimo bausmės pirma lai­ko taikymo galimybes). Autorė nurodo, kad padėtį Lenkijos penitencinėse institucijose apsunkina ir tai, kad šiuo metu apie 55,419 nuteistųjų realiai neatlie­ka laisvės atėmimo bausmės, nors ji yra jiems pa­skirta – šie asmenys sukuria potencialų kalėjimų ir kitų pataisos įstaigų populiacijos padidėjimą. Auto­rė nurodo, kad kalinimo sąlygų gerinimas, įkalinimo alternatyvų paieška, racionalios Lenkijos baudžia­mosios politikos formavimas būtų tinkamas būdas spręsti kalėjimų ir kitų pataisos įstaigų perpildymo problemą.

In dem polnischen Strafvollzugssystem haben Verurteilter und der vorübergehend Inhaftierter ein An­recht auf eine minimale Normwohnzellegröße die 3m² beträgt und somit gehört Polen zu den Staaten, wo die Normgröße am niedrigsten in Europa ist.
Zur punikativer Charakter des polnischen Strafsystems hat verursacht Überbelegung in den Strafvoll­zugsanstalten. Die wachsende Überbelegung führte zur drastischer Senkung der Wohnzellfläche zufal­lender auf einen Insassen in den polnischen Strafvollzugsanstalten. Es ist bekannt, dass Überbelegung viele negative Erscheinungen hervorruft. Trotzt den Lösungsversuchen der Regierung, Probleme der Überbelegung in den polnischen Strafvollzugsanstalten zu begegnen, benötigt wird hauptsächlich eine Änderung der Kriminalpolitik des Staates.

157-165.pdf

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai

1 2 3 4 5 > >>