Lietuvos internetinių naujienų laikraščių vaidmuo covid-19 pandemijos metu
Straipsniai
Ugnė Kotryna Aleksandravičiūtė
Vilniaus universitetas
Unė Dabužinskaitė
Vilniaus universitetas
Adelė Daškevičiūtė
Vilniaus universitetas
Lukas Juozapaitis
Vilniaus universitetas
Milda Mockūnaitė
Vilniaus universitetas
Reda Petrikaitė
Vilniaus universitetas
Gabija Raslanaitė
Vilniaus universitetas
Jonė Sąlygaitė
Vilniaus universitetas
Emilija Stankevičiūtė
Vilniaus universitetas
Roberta Šukauskaitė
Vilniaus universitetas
Urtė Vajavudzkaitė
Vilniaus universitetas
Aurimas Žukauskas
Vilniaus universitetas
Publikuota 2021-11-22
https://doi.org/10.15388/ZT/JR.2020.5
PDF
HTML

Reikšminiai žodžiai

COVID-19 pandemija
Pasaulio ekonomikos forumas
žiniasklaidos vaidmuo
visuotinis valdymas
žmogaus teisės
visuotinė sveikata
kultūra ir menas
Lietuvos internetinių naujienų laikraščiai
Delfi.lt
15min.lt
Lrt.lt

Kaip cituoti

Aleksandravičiūtė, U.K. (2021) “Lietuvos internetinių naujienų laikraščių vaidmuo covid-19 pandemijos metu”, Žurnalistikos tyrimai, 14, pp. 99–134. doi:10.15388/ZT/JR.2020.5.

Santrauka

Šiame straipsnyje nagrinėjama iki šiol dėmesio nesusilaukusi problema – Lietuvos internetinių naujienų laikraščių vaidmuo COVID-19 pandemijos metu.

Straipsnio tikslas – pateikti trijų Lietuvos internetinių laikraščių kiekybinį ir kokybinį tyrimą atsižvelgiant į Pasaulio ekonomikos forumo (toliau – PEF)1 strateginės analizės modelį ir, remiantis gautais duomenimis, įvertinti Lietuvos žiniasklaidos vaidmenį COVID-19 pandemijos metu.

Tyrime buvo taikoma kiekybinė ir kokybinė žiniasklaidos turinio analizė. Tyrimo tikslai: 1) išsiaiškinti, ar pasirinkti Lietuvos internetiniai laikraščiai atskleidžia tas temas, kurioms, pagal PEF strateginės analizės modelį, žiniasklaida koronaviruso pandemijos metu turi poveikį ir su kuriomis yra glaudžiai susijusi; 2) palyginti, kokiu dažnumu internetiniuose laikraščiuose pasirodo su nagrinėjamomis temomis susijusios publikacijos ir kaip jų periodiškumas skiriasi tarp pačių internetinių laikraščių; 3) nustatyti pagrindines Lietuvos žiniasklaidoje aptariamas su COVID-19 susijusias potemes.

Straipsnį sudaro dvi dalys: mokslinių šaltinių nagrinėjimas ir tiriamoji dalis. Pirmojoje dalyje aprašomas tyrimo metodas. Antrojoje dalyje pateikiamas aukščiau apibūdintas trijų Lietuvos žiniasklaidos priemonių kiekybinis ir kokybinis tyrimas.

Apibendrinus galima teigti, kad Lietuvos internetinių naujienų laikraščiai atskleidė nurodytas temas COVID-19 pandemijos metu. Tyrimas parodė, kad daugiausiai publikacijų minėtomis temomis skelbė Delfi.lt, mažiau Lrt.lt, o mažiausiai 15min.lt. Daugiausia publikacijų buvo skirta visuotinės sveikatos temai, o mažiausiai – kultūros ir meno temai. Visuotinės sveikatos temos plotmėje daugiausia dėmesio buvo skiriama prevencinės pandemijos valdymo funkcijos potemei, visuotiniame valdyme – užsienio valstybių situacijos potemei, žmogaus teisių temoje - laisvės pažeidžiamumo potemei, o kultūroje ir mene – renginių saugumo potemei.

PDF
HTML

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai

1 2 3 4 5 > >>