Žinių valorizacija doktorantūros studijose Latvijoje: verslumo ir mokslinių tyrimų kompetencijų ugdymas studijų procese
Straipsniai
Agnese Slišāne
University of Latvia
Gatis Lāma
University of Latvia
Māra Bernande
University of Latvia
Publikuota 2021-12-30
https://doi.org/10.15388/ActPaed.2021.47.13
PDF
HTML

Reikšminiai žodžiai

verslumo kompetencija
mokslinių tyrimų kompetencija
žinių valorizacija
doktorantai

Kaip cituoti

Slišāne, A. , Lāma, G. and Bernande, M. (2021) “Žinių valorizacija doktorantūros studijose Latvijoje: verslumo ir mokslinių tyrimų kompetencijų ugdymas studijų procese”, Acta Paedagogica Vilnensia, 47, pp. 193–210. doi:10.15388/ActPaed.2021.47.13.

Santrauka

Straipsnio tikslas – išanalizuoti Latvijos doktorantų įsivertinimo duomenis apie jų verslumo ir mokslinių tyrimų kompetencijas bei ištirti, kaip šie kintamieji susiję ir ką galima padaryti skatinant valorizaciją studijų procese.
Duomenys rinkti internetinės apklausos būdu „QuestionPro“ platformoje. Apklausos anketą užpildė 43 doktorantai iš įvairių aukštųjų mokyklų; ją sudarė 123 teiginiai, atsakydami į juos doktorantai savo kompetencijas vertino pagal 7 balų Likerto skalę. Tikintis atskleisti palankius aplinkos ir kitus įtakos verslumo ir mokslinių tyrimų kompetencijoms ugdyti turinčius veiksnius, papildomai atlikti penki struktūruoti interviu.
Tyrimo rezultatai atskleidė gana žemą verslumo kompetencijų įsivertinimą, o tai leidžia suprasti, kodėl doktorantai nesugeba komercializuoti savo žinių. Mokslinių tyrimų kompetencijos, kitaip nei verslumo kompetencijos, gali būti laikomos labai aukštomis. Rezultatai taip pat atskleidė, kad verslumo ir mokslinių tyrimų kompetencijos reikšmingai nekoreliuoja. Be to, siekiant žinių valorizacijos, neužtenka ugdyti tik vieną iš dviejų kompetencijų.
Kad duomenys būtų labiau reprezentatyvūs, tyrimui reikėtų pasitelkti didesnį respondentų skaičių ir platesnę studijų programų įvairovę, nes žinių valorizacijos metodai ir galimybės tam tikrose mokslo srityse gali gerokai skirtis. Nepaisant to, šio tyrimo rezultatai gali būti panaudoti plėtojant ir įgyvendinant aukštųjų mokyklų valorizacijos iniciatyvas.

PDF
HTML

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai

1 2 3 4 5 > >>