Savanorių patirtis švietimo apie krizines situacijas ateičiai: bendruomenių įgalinimas, iššūkių sprendimas ir atsparios ateities vizija
Straipsniai
Seyfullah Gül
Ondokuz Mayıs University, Türkiye
Eyup Artvinli
Eskisehir Osmangazi University
https://orcid.org/0000-0002-0502-5720
Publikuota 2024-01-29
https://doi.org/10.15388/ActPaed.2023.51.1
PDF
HTML

Reikšminiai žodžiai

švietimas apie krizines situacijas
nevyriausybinės organizacijos
krizinių ir ekstremaliųjų situacijų valdymo centras (AFAD)
Turkija

Kaip cituoti

Gül, S. and Artvinli, E. (2024) “Savanorių patirtis švietimo apie krizines situacijas ateičiai: bendruomenių įgalinimas, iššūkių sprendimas ir atsparios ateities vizija”, Acta Paedagogica Vilnensia, 51, pp. 8–28. doi:10.15388/ActPaed.2023.51.1.

Santrauka

Savanoriai yra didžiulis išteklius, jų indėlis, kvalifikacija ir veiklos diapazonas – beribis. Vis dėlto savanoriai dažnai ignoruojami, ypač reaguojant į krizines situacijas. Šis realių atvejų tyrimas buvo atliktas siekiant nustatyti pagrindines problemas, kurios ateityje padėtų formuoti savanorių, dirbančių krizinėmis situacijomis, ugdymą. Tyrime naudotas kokybinis atvejo studijos metodas, siekiant sutelkti dėmesį į savanorių vykdomą veiklą nelaimių atveju ir atskleisti sunkumus, su kuriais jie susiduria. Duomenys buvo renkami iš dalyvių stebėjimų ir iš pusiau struktūruotų interviu, duomenims analizuoti naudota aprašomoji analizė. Remiantis gautais rezultatais, išskirtos šešios temos: (1) dalyvavimas, (2) kokybė, (3) požiūris, (4) poveikis, (5) problemos ir (6) pasiūlymai, apimančios savanorių, kurie reaguoja į krizines situacijas ir jas likviduoja, veiklą. Tyrimo rezultatai taip pat rodo, kad nors savanoriai gali nesunkiai prisidėti prie savanorių organizacijų Turkijoje, jiems kyla problemų, susijusių su nelaimių aukomis, savanorių organizacijomis ir pačiais savanoriais. Todėl, nors savanoriai Turkijoje yra svarbūs nelaimių padarinių likvidavimo dalyviai, galima daryti išvadą, kad krizinėse situacijose savanorių pagalba galėtų būti daug platesnė ir kvalifikuotesnė.

PDF
HTML
Kūrybinių bendrijų licencija

Šis kūrinys yra platinamas pagal Kūrybinių bendrijų Priskyrimas 4.0 tarptautinę licenciją.

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai

1 2 3 4 5 > >>