Nežinomas kapo kompleksas - Warengen, kapas nr. 2. Ankstyviausi kryžinių smeigtukų radiniai
Straipsniai
Katarzyna Szatkowska
Publikuota 2006-12-01
PDF

Kaip cituoti

Szatkowska, K. (2006) “Nežinomas kapo kompleksas - Warengen, kapas nr. 2. Ankstyviausi kryžinių smeigtukų radiniai”, Archaeologia Lituana, 7, pp. 98–103. Available at: https://www.zurnalai.vu.lt/archaeologia-lituana/article/view/30411 (Accessed: 12 May 2024).

Santrauka

Tarp Berlyne esančių “Prussia” muziejaus Karaliaučiuje surastų daiktų yra ir kapo Nr. 2 iš Warengeno (buv. Kr. Fischhausen), Sambija, radinių. Šie radiniai nebuvo pažymėti trumpuose paminklų tyrinėtojų Heydecko ir Peiserio straipsniuose, todėl gali kilti abejonių, ar tai vienas kompleksas. Tačiau Feliksas Jakobsonas, sudarydamas savo kartoteką XX a. trečiajame dešimtmetyje, į ją įdėjo informaciją, patvirtinančią daiktų kompleksą iš kapo Nr. 2. Jakobsono pažymėti daiktai šiuo metu yra Berlyno Museum für Var-und Frühgeschichte.

Kompleksą sudaro dvi žalvarinės A167 tipo segės (2:14, 3:1, 2 pav.), puoštos žiedais iš temptos vielos. Vienos segės žiedai yra sidabriniai, susukti į įviją pagal savo ašį. Kiti komplekso daiktai - tai žalvarinės miniatiūrinės žirklutės (1:3 pav.), ažūrinio dvigubo kabučio dalis (1:2 pav.), skydo apkaustai (?) (3:3-5 pav.), žalvarinė grandelė (1:4 pav.), susilydę stiklo karoliai, gintaro karolis, dvi visiškai neįskaitomos monetos ir labai surūdiję geležiniai skambaliukai bei skardelės.

Daiktų chronologija vėlyvojo romėniškojo laikotarpio ankstyvojo ir vidurinio periodų sandūra (C1b-C2). Tarp kapo daiktų taip pat yra kryžinė galvutė (1:1 pav.), tikriausiai smeigtuko. Tai būtų ankstyviausiai datuojamas kryžinis smeigtukas, chronologiškai vienalaikis Lumpėnų radiniui. Jis kalbėtų apie ankstesnį chronologinį laikotarpį negu paprastai datuojama (IV-VII a.), taip pat papildytų ankstyviausių kryžinių smeigtukų paplitimo žemėlapį. Šie smeigtukai iki šiol buvo laikomi būdingiausiais į šiaurę nuo Nemuno esančiai teritorijai, apimančiai Žemaitiją ir Aukštaitiją.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai

1 2 3 4 5 > >>