Apie rusų kalbos prieveiksmius, reiškiančius saiką ir laipsnį
Straipsniai
А. Коневецкий
Publikuota 1970-12-01
https://doi.org/10.15388/Knygotyra.1970.19896
PDF

Kaip cituoti

Коневецкий, А. (1970) “Apie rusų kalbos prieveiksmius, reiškiančius saiką ir laipsnį”, Kalbotyra, 21, pp. 165–181. doi:10.15388/Knygotyra.1970.19896.

Santrauka

Straipsnyje nagrinėjamas būdvardinių rusų kalbos prieveiksmių, reiškiančių saiką ir laipsnį, vystymasis.

Studijuojant XI–XX šimtmečių raštiją, pastebėta tokia tendencija, vykusi per visą šį laikotarpį ir tebevykstanti šiuo metu: prieveiksmiai, padaromi iš būdvardžių, reiškiančių plačios apimties kokybę arba intensyvią kokybę, sintaksiniuose junginiuose su įvairiomis kalbos dalimis palaipsniui įgauna naują, labiau apibendrintą kokybinę-kiekybinę reikšmę: kokybinė reikšmė visiškai neutralizuojama ir prieveiksmiai pereina į kiekybinius prieveiksmius, reiškiančius saiką ir laipsnį, daugiausia būdvardiniuose junginiuose.

Visiškas kokybinių prieveiksmių perėjimas į kiekybinius yra labai ilgas procesas; jis tebesitęsia daugelyje kokybinių-kiekybinių prieveiksmių.

Kalbai besivystant, atsiranda daug žodžių, reiškiančių veiksmo arba kokybės saiką ir laipsnį, tačiau kiekvienoje epochoje iš šio didelio skaičiaus kalbos praktika atrenka tiktai tam tikrą dalį naujadarų.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai

1 2 > >>