Apie skaitytojų interesų bibliografinį tyrimą
Straipsniai
В.П. Лиров
Publikuota 1968-12-01
PDF

Kaip cituoti

Лиров, В. (1968). Apie skaitytojų interesų bibliografinį tyrimą. Knygotyra, 7, 29–42. https://www.zurnalai.vu.lt/knygotyra/article/view/27158

Santrauka

Skaitytojų interesų tyrimo ir vadovavimo jų skaitymui problematika taip pat apima bibliografijos pareikalavimo ir jos panaudojimo klausimus. Tai galima laikyti atskira bibliotekinės psichologijos ir pedagogikos sritimi. Straipsnyje bendrais bruožais apibūdinami tokie skaitytojų santykiai su bibliografija ir tos srities jų interesų tyrimo klausimai: 1) įvairių sričių specialistų domėjimosi bibliografija priežastys ir aplinkybės; 2) bibliografijos, kaip skaitytojo pagalbininkės įvairiais jo intelektualinės veiklos etapais, suvokimo ypatybės; 3) naudojami ir galimi skaitytojų interesų tyrimo metodai; 4) skaitytojų įjungimas į bibliografijos darbą.

Autorius daro išvadą, kad tik sistemingai tiriant bibliografijos šaltinių panaudojimą ir vėliau tikslinant teikiamą pagalbą bibliografijos srityje, atsižvelgus į įvairių skaitytojų poreikius, galima padidinti visos bibliografinio aptarnavimo sistemos efektingumą. Skaitytojų intereso bibliografijai tyrimo centrais turėtų tapti mūsų šalies stambiausiųjų bibliotekų bibliografijos skyriai. Reikia paruošti atitinkamą tyrimo metodiką. Esminę pagalbą tam reikalui gali suteikti bibliotekų atliekamų konkrečių sociologinių tyrimų metodika ir surinkti duomenys. Intereso bibliografijai tyrimas turi būti sistemingas ir kompleksinis, apimantis įvairius šios problemos aspektus (psichologinį, sociologinį, mokslinės informacijos teorijos ir kt.). Skaitytojų intereso bibliografijai tyrimas turi tapti sudėtine bibliotekų darbo, propaguojant bibliografijos žinias, dalimi.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.