Skyrybos tvarkybos kryptys ir rezultatai
Straipsniai
Albinas Drukteinis
Klaipėdos universitetas
https://orcid.org/0009-0001-7798-5296
Publikuota 2024-03-26
https://doi.org/10.15388/LK.2023.11
PDF

Reikšminiai žodžiai

sintaksės ir skyrybos sąsajos
skyryba
skyrybos tvarkyba
skyrybos tvarkybos raida
skyrybos prin

Kaip cituoti

Drukteinis, A. (2024) “Skyrybos tvarkybos kryptys ir rezultatai”, Lietuvių kalba, pp. 297–325. doi:10.15388/LK.2023.11.

Santrauka

Straipsnyje aptarta skyrybos pagrindų ir principų raida skyrybos tvarkybos aprašuose. Minimi gramatinis (sintaksinis), prasminis ir intonacinis-pauzinis pagrindai siūlomi sutraukti į du – gramatinį (sintaksinį) ir prasminį-intonacinį, teksto intonaciją laikant vienu iš teksto prasmės realizavimo būdų. Intonacinis pagrindas yra pagalbinis realizuojant bendrąją teksto prasmę. Šiuos du pagrindus tikslinga interpretuoti kaip skyrimo ir taisyklių formulavimo kriterijus, o bendruoju principu laikyti skyrybos ženklų vartojimo ir skyrybos taisyklių funkcionalumą. Konkretiems sintaksinių vienetų skyrybos interpretacijos atvejams yra svarbus gramatinis (sintaksinis) pagrindas.
Skyrybos reglamentavimas per 100 metų laikotarpį iš esmės laikėsi gramatinio (sintaksinio) ir prasminio-intonacinio skyrybos pagrindų derinio, tik pavieniais laikotarpiais buvo labiau linkstama į formalesnį sintaksinį skyrybos apibūdinimą. Pastaruoju laikotarpiu vis daugiau pirmumo teikiama teksto autoriaus apsisprendimui, jei to reikia bendrajai teksto prasmei.
Pastaraisiais dešimtmečiais skyrybos apibūdinimuose vis plačiau minimas nepilnųjų, neišplėtotų ar sutrauktų (suglaudintų) struktūrų reiškinys gali padėti išaiškinti problemiškus pakitusių struktūrų skyrybos atvejus, tiksliau apibrėžti jų skyrimo galimybes. Skyrybos taisykles daro funkcionalesnes skyrybos atžvilgiu detaliau skaidomi sintaksiniai reiškiniai, taisyklių papildymai anksčiau neaptartais sintaksiniais vienetais.

PDF
Kūrybinių bendrijų licencija

Šis kūrinys yra platinamas pagal Kūrybinių bendrijų Priskyrimas 4.0 tarptautinę licenciją.

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai