Jauno amžiaus insultas ir atvira ovalioji anga: diagnoziniai ypatumai ir naujas požiūris į antrinę profilaktiką (klinikinio atvejo pristatymas ir literatūros apžvalga)
Klinikiniai atvejai
I. Beržanskytė
Vilniaus universitetas
J. Valaikienė
Vilniaus universitetas
D. Jatužis
Vilniaus universitetas
Publikuota 2018-06-25
https://doi.org/10.29014/ns.2018.17
PDF

Reikšminiai žodžiai

atvira ovalioji anga
kriptogeninis insultas
nežinomos kilmės embolinis insultas
paradoksinė embolizacija

Kaip cituoti

1.
Beržanskytė I, Valaikienė J, Jatužis D. Jauno amžiaus insultas ir atvira ovalioji anga: diagnoziniai ypatumai ir naujas požiūris į antrinę profilaktiką (klinikinio atvejo pristatymas ir literatūros apžvalga). NS [Internet]. 2018 Jun. 25 [cited 2024 May 18];22(2(76):131-6. Available from: https://www.zurnalai.vu.lt/neurologijos_seminarai/article/view/27843

Santrauka

Nors nustatyta, kad maždaug kas ketvirtas žmogus turi atvirą ovaliąją angą (AOA), ši dažniau aptinkama kriptogeninį insultą patyrusių pacientų grupėje nei tarp sveikų asmenų. Neretai AOA yra atsitiktinis radinys, neturėjęs įtakos galvos smegenų išemijai, bet kartais tai yra tiesioginis etiologinis insulto veiksnys. Įrodyti, kad būtent AOA yra ištikusio insulto priežastis, sudėtinga, todėl dažniausiai AOA lieka tik įtariama insulto priežastimi. Nors per pastaruosius 6 metus pasirodę randomizuoti tyrimai ir metaanalizės, nagrinėję tinkamiausias kriptogeninių insultų su AOA antrinės profilaktikos priemones, pateikia prieštaringas išvadas, naujausių randomizuotų tyrimų ir sisteminių apžvalgų duomenimis, AOA užvėrimas yra pranašesnis už medikamentinę terapiją. Didele problema klinikinėje praktikoje išlieka siekis identifikuoti pacientus, kuriems tokia antrinė insulto profilaktika būtų tinkamiausia, ir nustatyti tikslias indikacijas intervencijai atlikti. Šiame straipsnyje aprašome klinikinį atvejį ir apžvelgiame literatūrą kriptogeninių insultų su AOA diagnostikos ir profilaktikos tema.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai

1 2 3 > >>