Moterų pogimdyvinės problemos ankstyvuoju ir vėlyvuoju periodu
Slauga. Mokslas ir praktika viršelis 2017 Nr. 4 (244)
Mokslinis straipsnis
Ligita Gukauskienė
Panevėžio kolegija, Biomedicinos mokslų fakultetas
Sabina Stasiulytė
VĮ Šiaulių ilgalaikio gydymo ir geriatrijos centras
Publikuota 2020-08-31
PDF

Reikšminiai žodžiai

moterys
pogimdyvinės problemos
laikotarpis
sveikata
gimdymas

Kaip cituoti

Gukauskienė, L. and Stasiulytė, S. (2020) “Moterų pogimdyvinės problemos ankstyvuoju ir vėlyvuoju periodu”, Slauga. Mokslas ir praktika, (4 (244), pp. 4–6. Available at: https://www.zurnalai.vu.lt/slauga/article/view/19432 (Accessed: 19 April 2024).

Santrauka

Pasaulio sveikatos organizacijos (toliau – PSO) duomenimis, daugiau nei 50 proc. moterų po gimdymo patiria įvairių sveikatos sutrikimų. Po gimdymo moteriai gali sutrikti šlapinimasis, galimos obstipacijos arba vidurių užkietėjimas. Taip pat moteris gali priaugti svorio, gali kamuoti nemiga ir kūno patinimai. Pasaulyje dažnai susiduriama su tokiomis pogimdyvinėmis problemomis kaip pogimdyvinis liūdesys bei depresija. Nei liūdesys, nei depresija neturi įtakos kūdikio sveikatai, bet gali padaryti didelės žalos moters fizinei ir psichoemocinei būklei. Moterys patiria daug problemų pogimdyviniais laikotarpiais. Nors apie tai informacijos galima rasti internete, spaudoje, ją suteikia ir sveikatos priežiūros specialistai.

Tyrime dalyvavo 250 moterų, kurioms po gimdymo buvo praėję ne mažiau kaip metai. Nustatyta, kad tik nedidelis procentas respondenčių nepatyrė jokių pogimdyvinių problemų. Pogimdyvinis laikotarpis skirstomas į ankstyvąjį ir vėlyvąjį. Šiais laikotarpiais moterys patiria skirtingų negalavimų. Ypač daug problemų moterims sukelia pooperacinis laikotarpis po cezario pjūvio ir tai turi įtakos rūpinantis kūdikiu. Apibendrinant galima teigti, kad gimdymas lemia moterų savijautą ir psichoemocinę būklę.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>